Jag gissar på att ni inte är de enda människorna som har hört talas om vår planet och den hälsa den sägs har för tillfället. Det kunder helt enkelt varit mycket bättre än vad det är. Grejen är väl den att man kan tycka vad man vill om dagens läge, om det finns någon global uppvärmning eller inte och om det är orsakad av naturliga händelser eller av oss. Pålitliga siffror pekar dock på att vi har en hel del med saken att göra, så det gäller med andra ord att ta hand om den planet som vi har medan den fortfarande finns kvar. Och det finns en trend som verkligen har fått fäste i vårt samhälle idag. Den ekologiska trenden.

Alltid ett bättre alternativ

Smink kan vara både roligt och ekologiskt.

Smink kan vara både roligt och ekologiskt.

Man ska vara medveten om att man som konsument kan påverka extremt mycket vilka varor som finns i våra butiker. Det kanske låter märkligt, och att det kanske inte märks på individnivå, men faktum är att om an som konsumenter väljer att helt bojkotta en vara så kommer det företaget att få stora problem och försöka förändra sina produkter så att det går hand i hand med det som kunder efterfrågar. Problemet med ekologiska varor har varit att det många gånger varit dyrare, vilket har fått konsumenter att rygga bort. Men det håller på att förändras. Dels blir varorna som är ekologiska billigare och dels så väljer vi mer medvetet när vi handlar. Och det är otroligt många branscher som påverkas av den här förändringen och det är också många som anpassar sig efter nya spelregler.

Ta sminkbranschen som exempel. Ekologiskt smink och hudvård är en bransch på extrem frammarsch, och efter att ha varit en bransch med ett ganska skamfilat rykte så är det många som vill visa att det går att göra på ett bra sätt. Det har resulterat i mängder av naturliga och ekologiska produkter från många producenter, och det säljs som aldrig förr. Det är ett tydligt exempel på hur de ruttna ”äpplena” i branschen tvingas bort eller tvingas till förändring genom ett medvetet konsumentval och seriösa producenter. Det ska bli intressant att se vad vi kan göra för gott för den här planeten innan vi lämnar över den till nästa epok.