Varje sommar så trängs svenska semesterfirare på vägarna med husvagnar och husbilar, redo att ta sig an mil efter mil på de svenska vägarna. Det råder med andra ord inga tvivel om att det är en ökad belastning på vägarna under sommaren, med tunga fordon och släp som i sin tur gör att bränslekonsumtionen ökar ganska betydligt. Men faktum är att man inte kanske behöver bli en större belastning på miljön när man är på campingsemester. Om man exempelvis åker med husvagn från Skåne upp till camping i älvdalen så inte behöver det betyda att bränslekonsumtionen ökar. Och det handlar om förberedelser.

Kolla bil och vagn

Det handlar om att kontrollera att allt är som det ska med den bilen som du ska använda. Kontrollera att däcken inte är slitna och har rätt lufttryck så kommer du att spara på miljön mycket, och för att vara på den säkra sidan så bör du även kolla hur det ser ut med utsläppsnivåerna i bilen på verkstaden. På så sätt kan de upptäcka om det är något som är fel med bilen och åtgärda detta innan campingsemestern tar sin början. Det samma gäller också för en eventuell husvagn, där det är viktigt att kolla att däcken är bra och att det inte finns något som bromsar upp vagnen, för det kommer helt klart att öka bränsleförbrukningen.

Genom att göra dessa kontroller innan man ger sig iväg på en campingsemester, till exempelvis www.alvdalencamping.se i norra Dalarna, så vinner man mycket. Dels så minimerar man det slit på bil och vagn som annars skulle bli betydande, och genom en så liten bränsleförbrukning som möjligt sparar man också pengar genom att man kan åka längre på samma tank. Genom att göra andra smarta saker, som att motorbromsa och hoppa över växlar när det behövs. Med andra ord så går det att vara väldigt miljömedveten också när man är ute på campingsemester!